EM 2014 i Bukarest

Den 8-12 maj 2014 var det EM i Bukarest där Sebastian Radise från vår klubb tävlade i TaoLu. Jag själv var med som landslagschef för hela svenska landslaget med inte mindre än 6 utövare i sanshou och 2 utövare i taolu, samt som coach för taolu-utövarna vilket gjorde att jag hade mycket att ta reda på. Men det var en mycket intressant och lärorik erfarenhet för min del, en förstärkning på det jag tänkte redan innan och en stor inspiration för framtidens träningar.

Men tillbaka till Sebastians prestation: det var första gången som han tävlade på ett så stort mästerskap trots att han redan hade varit med på andra internationella tävlingar. Hans träningsförberedelser ansåg jag tyvärr inte som tillräckliga inför uppgiften som han hade framför sig men han ändå gjorde det som förväntades av honom, visade att han hade bra tävlingsnerver, och presterade som han kunde, med inga stora fel men en del att arbeta vidare med!
Helt klart godkänd för en första EM-prestation!

Sebbe CQ-DS EM 2014

Det är en annan sak att prestera på ett EM, där alla små missar betalas med avdrag och avdrag… utåtvinklade fötter, ett böjt bakre ben i gongbu, att gå zikzak istället för rakt framåt, höja axlarna under en teknik, otillräckligt djupa positioner, blickens riktning, hur man håller sina fingrar, med mera. Man måste tänka på allt när det kommer till en sådan hög nivå vilket är krävande men det ska man sträva emot på träningen. Därför gäller det att repetera, och repetera… och repetera.

Taolu är en estetisk idrott och därför den minsta lilla detaljen är ytterst viktig. Om jag skulle nämna bara 3 egenskaper för att lyckas i taolu skulle det vara:

  1. korrekthet, vilket innebär att teknikerna följer det som står i regelboken, och lite till. För allt står inte i regelboken tyvärr ;). Så därför är det viktigt att kunna teknikernas detaljer, och träna enligt dessa.
  2. tydlighet, att vara tydlig, dvs att det är ingen tvekan om vilken teknik som visas upp, att den är synlig/gör kontrast från de andra tekniker som man utför.
  3. renhet, en teknik utan parasitrörelser, felaktiga/feltajmade spänningar.

… sen kan man tillägga en massa andra, men det kan vara bra att börja med dessa 3.

Nedan kan ni se Sebastians prestationer i ChangQuan och DaoShu:


Tävlingsklass: ChangQuan 3rd set, Herrar Vuxna,
Plats: 11
Slutpoäng: 7.79
A: 4.1
B: 2.34
C: 1.35


Tävlingsklass: DaoShu 3rd set, Herrar Vuxna,
Plats: 7
Slutpoäng: 7,11
A: 4.23
B: 2.23
C: 0.65

Hoppas att det motiverar andra att tävla på högre nivå i TaoLu! Målmedvetenhet, och träning över tid är det som gäller om ni vill ha den möjlighet. Det är bara att köra nu!