TaoLu

Toledo 2011 - 2

TaoLu som man också kan kalla formrutin, eller rörelsemönster, är en förutbestämd serie av kamptekniker som utförs med eller utan vapen, själv, med partner, eller i grupp. Det användes från början som en metod för att träna upp sina kampfärdigheter där man övade olika självförsvartekniker i en specifik ordning, i syfte att utföra dem med så hög precision som möjligt för att därmed förbättra sin kampeffektivitet.

Nu har TaoLu utvecklats till en ren uppvisningsidrott med stora krav på koordination och utvecklade fysiska förmågor som rörlighet, styrka och uthållighet. Väl utförda tekniker är ytterst viktiga och utgår fortfarande från olika kamptekniker.

I och med utvecklingen från självförsvar till en komplett idrott, fokuserar TaoLu-träningen numera en del på gymnastiska färdigheter med akrobatiska moment som i många andra estetiska idrotter (gymnastik, konståkning, …). I Taolu finns en del idrottsgrens specifika akrobatik som olika typer hoppsparkar och volter.

I standardiserad TaoLu finns olika grenar med sin egen specifika stil som man kan träna och/eller tävla i. Dessa tävlingsgrenar kategoriseras som följande:

Externa tävlingsgrenar

Handform

Kortvapen

Långvapen

ChangQuan

DaoShu

GunShu

JianShu

QiangShu

NanQuan

NanDao

NanGun

Interna tävlingsgrenar

Handform

Kortvapen

TaiJiQuan

TaiJiJian

Extern och intern syftar på respektive fysisk (ytterst) och energetisk (innerst) träning.

Alla dessa grenar är väl strukturerade med olika svårighetsgrader för olika inlärningssteg. Således kommer utövaren att träna upp en TaoLu som motsvarar det hon klarar av (från nybörjare till expert).