Tränaren – Romain Schwab

rommabu1Rom JinLi StreetRomain-GB

Romain Schwab som är huvudtränaren på Wushu Stockholm IF har tränat kinesiska kampkonster sedan 1994 då han började med traditionell wushu i Frankrike. Han har även tränat och provat på en del andra kampsporter vilket har gett honom en bred syn på kampsportsvärlden och har erfarenheter i karaté, viet vo dao, capoeira, braziliansk jiujitsu, mma, sanshou och kickboxning.

När han kom till Sverige 2004 började han träna standardiserad WuShu på QuanFa Stockholm under Patrik Svenberg och specialiserade sig i tävlingsgrenen NanQuan.
Han har även varit i Kina ett flertal gånger för att träna Shaolin KungFu (2001 i DengFeng och ShaoLin) samt Standardiserad WuShu (2010 och 2011 med universitetslaget av Shanghai university of Sport i SanShou och TaoLu, 2013 i ChengDu på den internationella kursen för wushutränare anordnad av det internationella wushu förbundet).

Romain har vunnit flera Riksmästerskap och Svenska Mästerskap i både TaoLu och SanShou (2005-2012)

2007 började han undervisa i TaoLu på QuanFa Stockholm som blev sedan Stockholms Wushu Institut till slutet av 2012. Då bestämde han sig för att skapa Wushu Stockholm IF med hjälp av två av sina gamla elever (och många andra som följde med) och VT-13 var nya föreningens verksamhet igång!

Från 2012 till 2016 har Romain fått olika uppdrag från Svenska Kungfu och WushuFörbundet som landslagscoach i Taolu och landslagschef för hela landslaget. Sist var han Landslagscoach i taolu på EM i Moskva i Ryssland maj 2016. Innan det har han också varit landslagschef på EM 2014 i Bukarest, och landslagscoach på VM 2013 i Kuala Lumpur.

Han fullföljde också den internationella träningskursen för wushutränare i ChengDu, Kina, där han fick lära sig de tävlingsrutiner från det 3:e setet (2011) i ChangQuan, DaoShu, GunShu och NanQuan med deras skapare (Li Yingkui för ChangQuan och Zhou Lijuan för DaoShu och GunShu) av de nya standardformerna och bland andra elitutövare och tränare från alla håll i världen.

För övrigt har han också en kunskaper inom träningslära, pedagogik och didaktik:
Romain utbildade sig 2003 för att bli tränare i klubb i Frankrike (BEES 1er degré, tronc commun) och har läst idrottslärarutbildningen på Stockholms universitet och Gymnastik- och idrottshögskolan.
Romain har också deltagit några gånger på GIH:s idrotts- och hälsokonvent och idrottslärarstämman där han undervisat andra idrottslärare i TaoLu så att de ska kunna lära ut det i skolan på idrott och hälsa undervisning.
På vardagen är Romain lärare i Idrott och hälsa på grundskolan.

Kontakt:
romain@wushusthlm.se
tel: 073-66 58 979