EM 2016 i Moskva: nya erfarenheter

EM 2016 i Moskva!
Två av våra medlemmar, Jonathan Nirmark och Mariam El Sayed valdes ut för att representera Sverige i Taolu på EM i Wushu i Moskva i maj. Jonathan med Nanquan och Nandao och Mariam skulle köra Changquan, Daoshu och Gunshu. Förbundet erbjöd mig möjlighet att följa med dem för att coacha dem och till slut blev det även för att assistera resten av taolu landslaget.

DSC_0208~2 DSC_0207~2

Jonathan gjorde ett bra utförande av sina tävlingsrutiner, nästan felfritt, vilket är en stor bedrift om man tänker på sammanhanget. Samtidigt var det Jonathans första stortävling (till stortävling räknar jag främst EM och VM, samt andra få specifika taolutävlingar med många duktiga tävlande från andra länder) för honom.
Jonathan visade bra mental styrka och att träningen har gett resultat i form av ett mycket säkert teknikutförande. Han måste fokusera på att förbättra främst svårighetsgraderna (nandu, hoppsparkstekniker), kraften i grundteknikerna som ska utföras på ett vassare sätt, och till slut stilens uttryck med fokus på att visa mer inlevelse.

Mariam gjorde en hyfsad prestation på handformen med all tvivel som hon fick stå ut med på grund av slöjan som hon bär på huvudet… eller snarare på grund av arrangören som inte ville att hon skulle tävla eller inte ville ge henne någon poäng eller ge henne ett poängavdrag… Det var oklart alltså från domarnas sida där så jag frågade därför om möjligheten för henne att ändå visa upp sin tävlingsrutin vilket hon till slut fick men… bara en gång. Efter hennes första uppvisning kom den huvudansvariga för taolutävlingen till mig för att berätta att hon inte fick gå upp på mattan igen. Mariams första EM var därmed slut trots förberedandet till två ytterligare grenar. Det blev oavsett en till och viktig erfarenhet för henne ändå, att få kliva upp en gång på EM-mattan och köra.
Mariam under sin changquan utförande orkade inte riktigt med att hålla positionerna låga under hela formen och blev långsammare på slutet och därmed måste förbättra sin kondition i helforms utförande. Man kan undra också hur mycket de ovannämnda problem som uppstod i hennes uppladdning störde henne i hennes utförande. Men det är inget att fokusera på nu utan det som vi själva kan förbättra! Teknikens förståelse, dvs varför man gör rörelserna, (för att förbättra just hur man gör dem) samt bättre koordination mellan ögon och teknik måste hon lägga extra fokus på träningarna.

DSC_0269_2 DSC_0764

Oavsett de problem som uppstod blev denna resa en otroligt bra och kul erfarenhet för oss alla, och vi kommer tillbaka bättre än förr!
Även om vi främst har spenderat vår tid i Wushu-palatset i Moskva hann vi ändå nån tur på stan 🙂

DSC_0856 DSC_0777 DSC_0749

DSC_0261_1 DSC_0804

Jag brukar tänka så: all erfarenhet är bra erfarenhet!
Det ställer dock krav på att man kan se vad man kan lära sig av det som har hänt. Reflektera med öppna ögon, plocka det som var lärorikt, och förlora inte tid genom att grubbla över det negativa! Man lär sig av negativa händelser också vilket är positivt, men inte om man grubblar över det i evigheter.